Milyen porszívót vegyek?

Segítünk választani!

A takarítás nem tartozik legtöbbünk kedvelt időtöltései közé, és az egészben talán az egyik legidegesítőbb a porszívózás. Összetekeredik a cső, a porszívó elakad a bútorokban, rálépünk a vezetékre, és még sorolhatnánk. De ugye milyen jó a végén a tiszta lakásban a kanapén ülve szürcsölni a kávénkat? A porszívózást jó eséllyel sosem fogjuk megszeretni, de ha megfelelő porszívót választunk, sokkal kevésbé utáljuk majd az egészet.

Mi alapján válasszunk?

Az új porszívó kiválasztásánál gondoljuk át, hogy melyik típusra van szükségünk. Univerzális porszívót szeretnénk, amellyel a kemény padlót és a szőnyegeket is gond nélkül felporszívózhatjuk? Vagy kisállatot tartunk a lakásban, és olyan porszívóra van szükségünk, amely az apró szőrszálakat is képes felszívni? Érdemes azt is átgondolni, hogy milyen gyakran szeretnénk használni. Csak a szokásos heti takarítást végeznénk vele, vagy az étkezések után jól jönne egy gyors porszívózás – pláne, ha kisgyerek is van a családban? Esetleg a kényelemre szavazunk, és egy robotporszívóra bíznánk a porszívózást? Mielőtt végleg elvesznénk a porszívók világában, segítünk eligazodni.

Klasszikus porszívók

A legtöbb háztartásban ezzel a típusú porszívóval találkozhatunk. Pontosan arra fejlesztették ki, hogy a lehető legsokoldalúbban tudjuk felhasználni. Az univerzális porszívófejjel a padlót és a szőnyeget is egyaránt fel tudjuk porszívózni. Legtöbb esetben kiegészítőfejek is járnak hozzá, amelyekkel akár a kanapét és az autót is könnyen ki tudjuk porszívózni. A klasszikus porszívók általában porzsákosak, de kaphatók porzsák nélküli, vízszűrős porszívók is – ez a típus főként az allergiásoknak jelent előnyt.

Álló porszívók

Az álló porszívók a második legkeresettebb porszívó-kategória, fej-fej mellett a morzsaporszívókkal (gyakran ötvözik is a kettőt). Könnyűek, elférnek az ajtó mögött, a sarokban, de találunk köztük dizájndíjasat is, amit még csak el sem kell rejtenünk a szem elől. Kétféle verzió közül választhatunk: kábeles vagy akkumulátoros, valamint dönthetünk a porzsákos vagy nem porzsákos változat között. Az állóporszívók szívóereje azonban nem múlja felül a klasszikus porszívót, így ezt leginkább a gyors takarításokhoz ajánluk. Leszóródott a földre a kenyérmorzsa? Pillanatok alatt felporszívózunk vele, nem kell bajlódnunk a porszívócsővel, vezetékkel (persze, csak ha vezeték nélküli). A szőnyeget viszont nem fogjuk tudni vele alaposan kiporszívózni, alacsonyabb teljesítménye miatt a sűrűbb szövésű anyagokkal nem tud megbirkózni. A vásárlásnál érdemes figyelembe venni az állóporszívó súlyát is, mivel porszívózás közben az egész testet mozgatjuk. Ez bizony simán felér egy kis erőnléti edzéssel!

  • hatékony

  • kis helyen is elfér

  • mindig kéznél van

Kézi porszívók + Kézi+álló porszívók 2in1

A kézi porszívó, amit sokan morzsaporszívóként ismerünk, a legkisebb fajta porszívó. Ennek megfelelően nem is arra tervezték, hogy szobákat porszívózzunk ki vele, de hasznos segítség lehet a konyhában. Például a kiszóródott lisztet, cukrot, kenyérmorzsákat hatékonyan gyűjti össze. Kis teljesítményű, a szívóerejétől se várjunk sokat, de pont arra találták ki, hogy az ilyen apróságok miatt ne kelljen elővennünk a klasszikus porszívót. Sok gyártónál elérhető kombinált kézi és álló porszívó egyben, ha úgy látjuk, hogy mindkettőt maximálisan ki tudjuk használni, érdemes lehet a 2in1 verzió mellett dönteni.

Robotporszívók

Képzeljük csak el, hogy feltesszük a lábunkat a kanapéra, lapozzuk a kedvenc magazinunkat vagy épp az interneten böngészünk, a robotporszívó pedig önmaga porszívózza fel az egész lakást. Határozottan nem volna rossz. Azonban egyelőre még nem tudják kiváltani a klasszikus porszívókat. Csak akkor döntsünk a robotporszívó mellett, ha lakásunk egészen „akadálymentesített”: kevés, vagy egyáltalán nincs is szőnyeg, a padló sima, kemény felületű, és küszöbök sincsenek a szobák között. A robotporszívók a szőnyegekkel (főként a hosszabb szálúval) nehezen birkóznak meg, a földön hagyott dolgokban pedig vagy elakadnak, vagy tolják maguk előtt. Maga a gép mérete sem nagy, így extra teljesítményt, nagy kapacitást ne várjunk tőle. A robotporszívó jó választás, ha a kényelmünk a legfőbb szempont, viszont ahhoz, hogy egy igazán jó, programozható típust szerezzünk be belőle, mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni.

Ipari porszívók (multifunkciós)

Ezek a porszívók nagyobbak és nehezebbek a klasszikus társaiknál, viszont szárazon és vizesen is képesek szívni. Nagy kapacitású és teljesítményű porszívókról van szó, ez pedig az áron is meglátszik. De ahogy a neve is jelzi, ezt ipari felhasználásra tervezték: ilyet legtöbbször irodaházak takarítótársaságainál láthatunk, otthoni használatra teljesen felesleges.

Központi porszívó

Beépített porszívónak is nevezhetjük, hisz pontosan ez a funkciója. A házban minden szobában van egy csatlakozó a beépített rendszerre, és anélkül, hogy a porszívót, a porszívócsőt és a vezetéket szobákon át kellene húznunk, egyik csatlakozótól a másikig haladva egyszerűen felporszívózunk. Mivel a központi egység a lakáson kívül található, kapacitása is nagyobb, mint egy átlagos porszívónak. Nagy előny szintén, hogy ennél a megoldásnál gyakorlatilag nincs porvisszabocsájtás a lakásban, viszont nem helyezhető el minden lakásban. Már a ház tervezésénél számolnunk kell vele, így annak, aki utólag szeretné beépíteni, sokkal több munkát és költséget jelent, mint beszerezni egy klasszikus porszívót.

Porzsákos vagy porzsák nélküli?

A legtöbb klasszikus porszívó ma már eldobható porzsákos. Ez azt jelenti, hogy mikor megtelik a papírporzsák, egyszerűen kivesszük, és kidobjuk. Ha nem a legolcsóbbat vásároljuk, a megfelelően kialakított záródásnak köszönhetően szinte semennyi por nem jut vissza a lakásunkba a csere során. Természetesen, ez azt jelenti, hogy folyamatosan kell vásárolnunk az újabb porzsákokat, de egyszerű használata miatt ez a verzió a legelterjedtebb jelenleg a világon. A jó minőségű porzsákok már eleve szűrőként is szolgálnak, használatuk során minimális por kerül vissza a levegőbe. Az allergiásoknak is egyre jobb megoldást tudnak kínálni a gyártók. Szintén előny a vásárlásnál, hogy a porzsákos porszívók rendelkeznek a leghatékonyabb szívóerővel, a háztartásokba ezt a típust ajánljuk inkább.

A porzsák nélküli porszívó előnye, hogy nem kell költenünk újabb és újabb porzsákra (és természetesen, szemetet sem termelünk ezáltal). Két változatban érhető el: száraz tartályos és vizes tartályos. A száraz tartályos porszívó előnye, hogy nem kell porzsákot vennünk, hátránya viszont, hogy a szűrőket adott időközönként le kell cserélnünk, illetve ki kell tisztítanunk. A száraz tartály ötlete környezetvédelmi szempontból jól hangzik, viszont az ürítése és kimosása elég körülményes, az allergiásoknak pedig nem ajánlott, mivel az ürítéskor közvetlen kapcsolatba kerülnek az allergénekkel. A vizes tartállyal felszerelt porszívók teljesítménye gyengébb a porzsákos társaikénál, mivel a tervezésnél ügyelni kell arra is, hogy ne kerüljön víz a motorba a szívás során. Viszont ezek a leghigiénikusabb porszívók, ugyanis az allergén anyagok az ürítéskor a vízben maradnak, nem kerülnek a levegőbe. Ugyanakkor ezt a típust kell legtöbbet tisztítani: minden porszívózás után, hogy nehogy bepenészedjen a tartály.

Létezik halk porszívó?

Ma már gyártanak egészen halk porszívókat, de talán mindenki egyet ért azzal, hogy igazán csendes porszívó nem létezik. A hangosság nem függ össze feltétlenül a szívóteljesítménnyel, de tény azonban, hogy ha magasabb fokozatra kapcsoljuk a porszívót, hangosabb lesz. Az emberi fül számára az 50 db feletti hangok már kellemetlennek számítanak, és a porszívók esetében már a 10 decibel is hatalmas különbséget jelenthet. A legtöbb porszívó hangerőssége 50-60 decibel között van, az olcsóbb típusoknál akár 80 decibel feletti is lehet, ami már egy forgalmas utca zajszintjével ér fel. Mi az 50-60 decibel hangerejű porszívók választását javasoljuk, de mindig tájékozódjunk a termék szívóerejéről is.

Tipp: a porszívó hangereje függ attól is, hogy milyen állapotban vannak a szűrői, mennyire van tele a porzsák. Ha a kezdetben vállalható hangerejű porszívónk túl hangossá vált, ellenőrizzük ezeket, mielőtt szerelőhöz fordulnánk.

Energiatakarékos, de mégis jó szívóerő?

A porszívók esetében a teljesítmény az energiafelhasználás szintjét jelzi, míg a szívóteljesítmény azt, milyen erővel, hatékonysággal szív az eszköz. A szívóerő általában a teljesítmény 20-35%-át jelenti. Energiatakarékosnak azokat a porszívókat tekintjük, amelyek teljesítménye viszonylag alacsony, szívóteljesítménye azonban magas besorolást kap. A jó minőségű porszívók többségében ma már mind ilyenek, de a választásnál mindenképp vegyük figyelembe az energiacimkén feltüntetett értékeket.

Mit jelent a porvisszabocsájtás?

Porszívózás közben a levegővel együtt beszívott por és piszok szűrőkön halad át a porszívóban, amelyek kiszűrik belőle azokat, a levegő pedig távozik a porszívóból. Az, hogy a lakásba visszabocsájtott levegőben mennyi por lesz, a szűrők minőségétől függ. Minél jobb szűrűkkel rendelkezik a porszívó, annál kisebb ennek mértéke – azaz annál hatékonyabban tudunk takarítani. A porvisszabocsájtás függ a porszívó kialakításától, a porzsák és a szűrők minőségétől is. Mértékét az ABC betűivel jelölik a porszívó csomagolásán, ahol az A jelenti a legmagasabb osztályt. A mi javaslatunk az, hogy legalább A, B vagy C osztályt válasszunk a hatékony porszívózás érdekében.

Hogy a lehető leghatékonyabban szűrje meg a porszívó a beszívott levegőt, kiváló minőségű szűrőkre van szükségünk. Ezek ugyanis akár a beszívott por 99,9%-át is képesek kiszűrni. A piacon elérhetők közül jelenleg a HEPA-filterek a legjobbak, minél magasabb a besorolásuk (minél magasabb szám szerepel a nevük mellett), annál hatékonyabbak. Mi legalább a H13-as besorolásút ajánljuk.

Mekkora legyen a porzsák mérete?

Ha klasszikus porzsákos porszívót vásárolunk, a méretét lakásunk mérete alapján válasszunk ki. Ettől is függ majd, hogy milyen gyakran kell porzsákot cserélnünk. Egy kisebb lakásba (50m2-ig) elég a 2-2,5 literes, egy átlagos méretű házba (150m2-ig) a 3-4 literes, az ennél nagyobb otthonokba pedig a 4 liter fölöttiek ajánlottak. Persze, ne felejtsük el mérlegelni azt sem, hogy milyen gyakran, és mennyi piszok feltakarítására használnánk. Egy kisgyermekes családban akár napi szinten is elő kell venni, míg egyedülállóként hetente egyszer lesz rá szükségünk.

Ha megtelik a porzsák, a porszívó teljesítménye csökken. Ezt a legtöbb esetben azonban csak akkor vesszük észre, amikor feltűnik, hogy a porszívónk nem igazán szívja már fel a piszkot a padlóról. Hasznos lehet olyan típust választanunk, amely jelzi, ha ajánlott a porzsák cseréje/ürítése. Így nem nekünk kell ezt kikövetkeztetni abból, hogy gyengébben szív már a porszívó.

Az energiacímke

Hogy pontos képet kapjunk tesztelés nélkül a választott porszívóról, az energiacímke lesz segítségünkre. Az EU-s szabályozásnak köszönhetően minden gyártónak pontosan ugyanezt a formát kell használnia, ennek köszönhetően nagyon egyszerűen tudjuk összehasonlítani a különböző márkákat, típusokat. ABC-vel jelezve megtalálható rajta a háztartási eszköz energiabesorolása, az éves energiafogyasztás értéke, a porvisszabocsájtás szintje, hogy mennyire hangos a porszívó, és az is, hogyan teljesít kemény padlón illetve szőnyegen. Tehát az összes fontos szempont szerepel rajta, amelyet érdemes figyelembe venni a választásnál.

Hatótávolság – azaz, az egész lakást egy konnektorból felporszívózni?

A klasszikus porszívóknál az egyik legnagyobb macera, hogy szobánként, kétszobánként újra és újra át kell dugnunk egy másik konnektorba a vezetéket. A gyártók tisztában vannak ezzel a problémával, és néhány modellt már egész hosszú, akár 13 méteres kábellel is felszerelnek. Ha rászánjuk az időt, és egy kicsit alaposabban átgondoljuk, hogy hány méteres kábelre volna szükségünk, hogy legfeljebb egyszer kelljen konnektort váltani, egy csomó időt spórolunk magunknak a későbbiekben. A kilenc méteres kábellel már egy kisebb lakást fel tudunk kényelmesen porszívózni, (persze, ha nem bonyolult hozzáférni a konnektorokhoz).

Bolygókerekek a finomabb navigálásért

Takarítás közben a klasszikus porszívót magunk után húzzuk, ezért egyáltalán nem mindegy, mennyire könnyen tudjuk irányítani. A könnyen forgó bolygókerekek lehetővé teszik, hogy a porszívóval ügyesen kikerüljük az asztal lábait is. Ma már szinte nem is találunk a piacon szögletes formájú porszívót, a lekerekített külső alapelvárás lett. Sokkal könnyebben és biztonságosabban tudunk vele takarítani, ha neki is ütközik a bútoroknak, falnak, kisebb eséllyel sérülnek meg azok. A porszívó súlya a navigálásnál nem szempont, viszont ha emeletes házban élünk, vagy egy idősebb hozzátartozó használja majd a porszívót, érdemes lehet a könnyebb mellett dönteni.

Milyen tartozékokra van szükségem?

A legtöbb klasszikus porszívót kombinált szívófejjel vásárolhatjuk meg, ezzel a kemény padlót és a szőnyegeket is ki tudjuk tisztítani. Néhány gyártó az univerzális szívófejekben is tesz különbséget, például néhány gyártónál elérhető kifejezetten kisállattartóknak kifejlesztett szívófej és kefe. A szívófej mellé legtöbb esetben két kiegészítő jár: egy kárpitszívófej és egy résszívó. Ezeken kívül még többféle kefés tartozék is elérhető, amit vagy csomagban, vagy külön vásárolhatunk meg. Pontosan gondoljuk át, mire szeretnénk használni a porszívót, ez alapján könnyen el tudjuk majd dönteni, milyen tartozékra van leginkább szükségünk.

Ha porszívót szeretnénk vásárolni, érdemes több szempontot is figyelembe venni, nem csak a termék árát. Nem mindegy, hogy mekkora az eszköz porvisszabocsájtása, a szívóereje, de azt is érdemes átgondolni, mit szeretnénk vele porszívózni. A lakásban javarészt szőnyeg van a padlón? Házi kedvencünk hullajtja a szőrét? A piacon nagyon sokféle porszívó elérhető, egy kis utánajárással megtalálhatjuk a számunkra leginkább megfelelőt.

© 2010-2019 Dognet.sk